Συρία: Συγκλονίζει ο φωτογράφος που κατέβασε την κάμερα για να κουβαλήσει παιδί

ImageHandler-1Μυρωδιά θανάτου παντού! Χάος, φωτιές, βομβαρδισμοί και άνθρωποι νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Σε αυτό το φρικιαστικό σκηνικό υπάρχει ένας ήρωας.

Ένας φωτογράφος που πετά την κάμερα και σπεύδει να προσφέρει βοήθεια, προσπαθεί να σώσει αθώες ψυχές μικρών παιδιών και καταλήγει να μαζεύει άψυχα σώματα από το καμένο έδαφος.

Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψει κανείς, αυτές τις εικόνες. Είχε προηγηθεί η επίθεση του καμικάζι ο οποίος έριξε το φορτηγό του -ζωσμένο με εκρηκτικά- πάνω σε κονβόι λεωφορείων. Αποτέλεσμα 126 νεκροί εκ των οποίων τα 68 παιδιά. Ήταν όλοι τους πολίτες που τους μετέφεραν μακριά από τις περιοχές Foua και Kafraya έξω από το Χαλέπι γιατί είχαν πολιορκηθεί από τους μαχητές της αντιπολίτευσης.

Ο φωτογράφος Abed al Kader Habak, αντικρίζοντας το χάος, κατέβασε τη φωτογραφική του μηχανή και προσπάθησε να βοηθήσει όσους μπορεί. Φωτογραφία «πρωταγωνιστής» -που τράβηξε συνάδελφός του – τον δείχνει να τρέχει σε απόγνωση, κρατώντας στα χέρια του ένα παιδί. Στο πρόσωπό του, μια λέξη χαραγμένη! Βοήθεια! Κραυγή απόγνωσης…

Η φωτογραφία όμως που συγκλονίζει είναι αυτή στην οποία ο σύρος φωτογράφος έχει πέσει στα γόνατα και θρηνεί ανήμπορος να βοηθήσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που υποφέρουν.

«Αυτό που βίωσα, ήταν η απόλυτη φρίκη. Έβλεπες μπροστά σου παιδιά να πεθαίνουν και να ουρλιάζουν για βοήθεια. Δεν το σκέφτηκα πολύ, εγώ και οι συνεργάτες μου. Πετάξαμε τις κάμερες και τρέξαμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το παιδί που κράτησα στα χέρια μου, είχε ανάσα που έκαιγε. Η κάμερα δεν έκλεισε ποτέ και το χάος καταγραφόταν. Το παιδάκι με κοιτούσε και μου κρατούσε σφιχτά το χέρι». Αυτή ήταν η συγκλονιστική εξομολόγηση του φωτογράφου στο BBC. Όπως ο ίδιος σημείωσε, άφησε το παιδάκι σε ένα ασθενοφόρο και δεν γνωρίζει εάν το παιδί, επέζησε.


πηγή: www.tokarfi.gr