δεν έχεις μάθει να λες όχι και θα σε κατασπαράξουν.....

Διάβαζα το πρωί μια πολύ ωραία συνέντευξη της στιχουργού και συγγραφέως Αγαθής Δημητρούκα. Και σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι από τις τελευταίες συμβουλές και παρακαταθήκες ζωής που της άφησε ο μεγάλος ποιητής μας, Ν. Γκάτσος ήταν και αυτές:

«Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου, δεν έχεις μάθει να λες όχι και θα σε κατασπαράξουν. Πρόσεχε μην κάνεις το μεγάλο λάθος που δεν θα σου επιτρέψει να είσαι ελεύθερη. Έχεις στον χαρακτήρα σου, κάτι το ιεραποστολικό και θα βρεθείς σε καταστάσεις όπου δεν θα μπορείς να βγεις. Δεν φταις εσύ για τις αμαρτίες του κόσμου…»

Αμέσως το βλέμμα μου έστησε καρτέρι στις λέξεις μην ξεφύγουν και χαθούν στο νου. Τις κατέβασα στην καρδιά και εκεί ένιωσα ότι ο Γκάτσος μου μιλούσε και με συμβούλευε. Έτσι είναι ο λόγος των μεγάλων και φωτισμένων ανθρώπων. Πάντα κάποιον δυναμώνει. Πάντα κάποιον παρηγορεί και προστατεύει. Ξέρεις τι χαρά και ευλογία είναι στην ζωή αυτή, να βρεις έναν άνθρωπο να νιώθει την ψυχή σου; Να μπορεί να καταλάβει το ποιος και τι είσαι; Δεν με νοιάζει που Ν. Γκάτσος έχει "πεθάνει", για μένα είναι πολύ περισσότερο ζωντανός από πολλούς νεκρούς που περιφέρονται στους δρόμους και συχνά ζητάνε συγνώμη γιατί με «ακούμπησαν»…

π.λίβυος

πηγη