Μέθοδος Γκέμπελς στο Νταβός. Πρόσκαιρα χαιρόμαστε αργότερα κλαίμε. Άλλωστε ο Ζάεφ μια κουβέντα είπε. Το Σάββατο θα ρωτήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των Σκοπίων.

Μια όμορφη παρέα στο Νταβός φάνηκαν να είναι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων μαζί με τις διαπραγματευτικές τους συνοδείες για το θέμα του ονόματος.

Και όλοι οι Έλληνες άραγε χαρήκαμε που τα βρήκαν οι δύο πρωθυπουργοί; Τα βρήκαν ; τα συμφώνησαν; και τα σχεδίασαν ; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που θα απαντηθεί μελλοντικά. Τώρα πάντως σίγουρα θα ηρεμήσουν τα χειραγωγούμενα πνεύματα τα οποία πρόσκαιρα προσπάθησαν να κατευνάσουν. Διότι το μεγάλο θέμα του ονόματος δεν τελειώνει με την αλλαγή του ονόματος ενός δρόμου κι ενός αεροδρομίου.

Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν σαν δυο νεαροί φίλοι που μιλούσαν την ίδια γλώσσα και που κατέληξαν τελικά μετά από όλη αυτή την βαβούρα ότι θα κάνουν μερικές κινήσεις καλής θελήσεως και μετά βλέπουν και το όνομα.

Η αλλαγή του Συντάγματος τους έβαλε εμπόδια στην εδώ και τώρα λύση, κάτι το οποίο όμως θα διαπραγματευτεί ο Ζάεφ στην χώρα του προκειμένου να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η διαδικασία.
Όμως εδώ, από κοινού οι δύο πρωθυπουργοί, φάνηκε να εφαρμόζουν την μέθοδο του Γκέμπελς που ήταν ο μετρ της πλύσης εγκεφάλου, που διαμόρφωνε απόψεις με έμμεσες και συχνά δόλιες μεθόδους.
Άρχισαν επιθετικά οι δυο πλευρές την πολιτική τους για το θέμα του ονόματος. Κατέγραψαν αντιδράσεις, αντιμετώπισαν καταστάσεις αλλά έκαναν γνωστή την πολιτική τους πρόθεση για το σύνθετο όνομα. Η θερμή αντίδραση του συλλαλητηρίου τους έβαλε εμπόδιο σίγουρα. Συνέχισαν με την συνάντηση στο Νταβός όπου συμφώνησαν να ρίξουν τους τόνους και να κάνει πίσω ο Ζάεφ και τα Σκόπια, αλλάζοντας ονόματα σε δρόμους και αεροδρόμια έτσι ώστε να καταλαγιάσει το εθνικό μένος των Ελλήνων και στη συνέχεια αφού προετοιμαστεί καταλλήλως το κλίμα με την αλλαγή Συντάγματος τότε θα πάνε σε μία λύση που αρέσει δεν αρέσει θα εφαρμοστεί. Ωστόσο η κοινή γνώμη με το "μια κρύο , μια ζεστό" θα έχει συνηθίσει στην άποψη που θα θέλουν να περάσουν οι δύο πλευρές και θα σερβιριστεί το όνομα.

Πάντως ο Ζόραν Ζάεφ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας του καθώς προγραμμάτισε για το Σάββατο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια ώστε να φανεί εάν είναι δυνατή μία ευρεία εθνική συναίνεση σε μία λύση για το όνομα.

Ωστόσο αναλυτικά οι χθεσινές κινήσεις και δηλώσεις αποκάλυψαν μέρος του παρασκηνίου όπως όλοι παρακολουθήσαμε από τις δύο πλευρές.

Έτσι τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της ΠΓΔΜ που οδηγεί προς την Ελλάδα, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Νταβός. Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση του αποδεικνύουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις. Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας». Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχτεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών των δύο χωρών.

“Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. “Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Καταγγέλει η ΝΔ την κρυφή διπλωματία των δύο ανδρών
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα – Ζάεφ, η ΝΔ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό, εστιάζοντας στους χειρισμούς του στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η δήλωση της ΝΔ έχει ως εξής: «Η επίλυση του προβλήματος μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας, προκειμένου να αλλάξει το όνομά της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις. Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Ζάεφ έκαναν την παραμικρή αναφορά», σημειώνει αε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Για παιχνίδια πίσω από την πλάτη του λαού έκανε λόγο η Γεννηματά
Για παιχνίδια στη πλάτη του λαού με τα εθνικά θέματα, κατηγόρησε η Φώφη Γεννηματά τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στη σημερνή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, δήλωσε: «Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα». Επέκρινε έντονα ακόμη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας: «Από την άλλη μεριά, η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα». «Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα», κατέληξε.
Με τις προηγούμενες κυβερνήσεις τα έβαλε ο Κοτζιάς
Με την αδράνεια τους άφησαν να κτίζονται «αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι», επισημαίνει με νεότερη του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o υπουργός Εξωτερικών. Λίγα λεπτά μετά το πέρας της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ στο Νταβός, ο κ. Κοτζιάς διαμηνύει ότι «με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς» και συμπληρώνει πως «ο λαός θα δει και θα κρίνει». Οι συνθήκες φτιάχνονται με τη δράση μας, όχι με ανόητες μεγαλοστομίες αδράνειας, υπογραμμίζει καταληκτικά στην ανάρτησή του. Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Με την αδράνεια τους άφησαν να κτίζονται “αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι”. Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς. Ο λαός θα δει και θα κρίνει. Οι συνθήκες φτιάχνονται με τη δράση μας όχι με ανόητες μεγαλοστομίες αδράνειας».

Όμως το σίγουρο είναι ότι η συνάντηση στο Νταβός δεν έληξε τόσο απλά και με χαμόγελα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην καλύψαμε τουλάχιστον δεσμευτικά κάποιες απαιτήσεις των Σκοπίων ώστε να βγει ο Ζάεφ να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα δούμε και θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά.

πηγη: www.iellada.gr