«Μια μικρή Δημοκρατία με μεγάλα προβλήματα» - Ο γερμανικός Τύπος για τις κυπριακές εκλογές

«Μια μικρή Δημοκρατία με μεγάλα προβλήματα» - Ο γερμανικός Τύπος για τις κυπριακές εκλογές - Media
Αναφορές στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο την Κυριακή από τον γερμανικό Τύπο. Ο Νίκος Αναστασιάδης φαβορί και η τραπεζική κρίση του 2013 στον προεκλογικό αγώνα. Ακόμη η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή επισημαίνοντας πως «όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 4 Φεβρουαρίου». Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του νησιού και επισημαίνει πως «οι πάμπολλες διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ ώστε να ξεπεραστεί η διαίρεση του νησιού απέτυχαν οικτρά, η τελευταία τον Ιούλιο του 2017. Η Τουρκία επέδειξε προθυμία να αποσύρει ένα μεγάλο μέρος των 35.000 στρατιωτών της από το βόρειο τμήμα. Ωστόσο ένα στρατιωτικό σώμα θα έπρεπε να παραμείνει στο νησί για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο. Οι Ελληνοκύπριοι αντίθετα τονίζουν πως εγγυήτριες δυνάμεις και στρατεύματα κατοχής δεν έχουν θέση σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ όπως είναι η Κύπρος. Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και από τότε δεν διεξάγονται πλέον διαπραγματεύσεις».

Το άρθρο αναφέρει ακόμα πως «φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θεωρείται ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει μέχρι και 35% στον πρώτο γύρο. Οι άλλοι δυο υποψήφιοι (Σταύρος Μάλας και Νίκος Παπαδόπουλος) διεξάγουν μάχη στήθος με στήθος και θα μπορούσαν να λάβουν το 22% των ψήφων. Ο Αναστασιάδης τονίζει πως είναι αυτός που ανάγκασε τελικά την Τουρκία να πει επιτέλους τι θέλει κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, ότι  δηλαδή θέλει τη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Τώρα όλοι ξέρουν ποιος είναι υπεύθυνος για τη μη εξεύρεση λύσης, δηλώνει ο Αναστασιάδης. Σε περίπτωση που επανεκλεγεί πάντως επιθυμεί να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν συνομιλίες».

Στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αναφέρεται και το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse αναφέροντας ότι «ένα μεγάλο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα έπαιξαν οι συνέπειες από την κρίση των τραπεζών το 2013. Ο Αναστασιάδης είχε την ατυχία ένα μήνα μετά την εκλογή του να υπογράψει την συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και ένα μνημόνιο. Η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση και η ανεργία ανήλθε στο 20%. Οι Κύπριοι εξακολουθούν να έχουν 15% χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με το 2012. Ως κύριος υπαίτιος κρίθηκε ο προκάτοχός του Δημήτρης Χριστόφιας από το ΑΚΕΛ, ο οποίος ‘κουκούλωσε’ τα προβλήματα. Αλλά και ο Αναστασιάδης έκανε λάθη: εγγυήθηκε στους καταθέτες λίγο πριν από την κατάρρευση πως οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα μείνουν ανέγγιχτοι».

Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

O Γκερτ Χέλερ σε ανταπόκριση στην Hannoversche Allgemeine αναφέρεται στο θετικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και σημειώνει: «Μετά την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Η Αθήνα σχεδιάζει τώρα την έκδοση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας και οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν ραγδαία και αυτό σηματοδοτεί την αυξημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάπτυξη της χώρας».

Ωστόσο το άρθρο υπογραμμίζει πως «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές επισκιάζεται από την προβληματική γύρω από το ύψος του δημόσιου χρέους. Στο τέλος του 2017 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανερχόταν στα 318,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά από υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών το ποσό αυτό θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2018 στα 332 δισεκατομμύρια. Και το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει από το 178% στο 180% του ΑΕΠ. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πως το βάρος είναι δυσβάσταχτο. Μια γρήγορη απομείωση του χρέους δεν προβλέπεται… Ωστόσο μια ελάφρυνση του χρέους θα διευκόλυνε την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάτι τέτοιο θα ήταν και προς όφελος των δανειστών».

πηγή: www.topontiki.gr