Έλληνες Πεζοναύτες: Η «ειδική» ομάδα του Αρχιπελάγους... (βίντεο)


Οι Ελληνες Πεζοναύτες γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο του 1968 με διαταγή του ΓΕΣ και ανήκουν στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις, μαζί με τις Μοίρες καταδρομών του ΕΣ.

Το 575 Τάγμα Πεζοναυτών συγκροτήθηκε πριν 68 χρόνια, στις 3 Αυγούστου του 1945, στην Χρυσοπηγή Χανίων Κρήτης, ως 575 Τάγμα Πεζικού. Το 1946 μεταφέρεται στη Βόρεια Ελλάδα, υπαγόμενο στην 41η Ταξιαρχία και μέχρι το Μάιου του ιδίου έτους, πετυχαίνει να εξασφαλίσει τον τομέα ευθύνης του αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού.
Στη συνέχεια και μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 1949 θα συμμετάσχει σε αρκετές μάχες κατά των δυνάμεων του κομμουνιστικού "Δημοκρατικού Στρατού" όπως στο Βίτσι, στο Νεστόριο, στη Φλατσάτα στο Καρπενήσι και άλλες.
Μετά τον Αύγουστο του 1949 και έως τα μέσα Ιουνίου του 1964, το Τάγμα θα εγκατασταθεί στο Άργος Ορεστικό, με μια μετεγκατάσταση στην Εράτειρα Κοζάνης για 3 χρόνια και επιστροφή στο Αργος Ορεστικό. Το Τάγμα θα υπαχθεί στο 90ο Σύνταγμα Πεζικού και θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μακεδονίας.
Στα μέσα Ιουνίου του 1964 και με διαταγή του ΓΕΣ το Τάγμα χαρακτηρίζεται γενική εφεδρεία της ΑΣΔΕΝ και μετακινείται στη Χαλκίδα, με ετοιμότητα επέμβασης στα ελληνικά νησιά του Α.Αιγαίου λόγω του Κυπριακού και της πρώτης μεγάλης ένοπλη κρίσης με την Τουρκία.
Τον Ιανουάριο του 1967 θα υπαχθεί επιχειρησιακά στο 32 Σύνταγμα Πεζικού ενώ ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1968, όταν τον 32ο Σύνταγμα θα μετονομαστεί σε 32 Σύνταγμα Πεζοναυτών, το 575 θα μετονομαστεί και αυτό σε 575 Τάγμα Πεζοναυτών. 
Δείτε επιχειρησιακή εκπαίδευση του 32ου Συντάγματος Πεζοναυτών.
πηγή: www.iellada.gr