Πάτρα: Ένα΄΄κρυμμένο΄΄ φυσικό κάλος!

Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος κι όμως από τις λίγες που διαθέτουν ένα βίο για όλους τους τύπους των ανθρώπων. Ένα μέρος αποζητά κάτι πιο ήρεμο, πιο χαλαρό, χωρίς πολύ κόσμο και φασαρία.

Από τη στιγμή βέβαια που υπάρχουν φοιτητές και μάλιστα, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν λείπουν τα μαγαζιά, οι καφετέριες, τα ουζερί και τα club για εκείνους που θέλουν ΄΄φασαρία΄΄.Η Πάτρα έχει απίστευτες ομορφιές αρκεί να βρεθείς σε αυτή τη πόλη και να της δώσεις την ευκαιρία να τη γνωρίσεις. Ακόμη και στα πιο πολυσύχναστα μέρη να βρεθείς, αν τα παρατηρήσεις με ηρεμία θα καταλάβεις, ότι πρόκειται για ένα μέρος με φυσική ομορφιά. Μπορείς να το αντιληφθείς, ακόμη και με μία βόλτα στο δρόμο της Ρήγα Φεραίου, του Αγίου Νικολάου, στα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου, στην πλατεία Γεωργίου, στα ψηλά αλώνια, στο φάρο ή στη μαρίνα.

Χρύσα Σκουρολιάκου,

Υπάρχουν τόσοι υπέροχοι προορισμοί , που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος όταν βρεθεί στη Πάτρα ,όπως για παράδειγμα ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς των Βαλκανίων. Δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες το χρόνο, από όλα τα μέρη του κόσμου, προκειμένου να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες και την αρχιτεκτονική του. Ένα από τα αξιοθέατα που διακοσμεί την πόλη, είναι το Κάστρο το οποίο χτίστικε κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ. επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού, σε απόσταση 800 μέτρων από την ακτή. Ακόμη, το Ρωμαϊκό ωδείο είναι ένα κομψοτέχνημα της πόλης, στο οποίο καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, φιλοξενούνται πολλές θεατρικές και άλλες καλλιτεχνικές παραστάσεις, όπου η χωρητικότητα του αγγίζει τους 2.300 θεατές.

Επίσης, το Μυκηναϊκό νεκροταφείο αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο μνημείο το οποίο βρίσκεται 7 χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, στη Βουντένη. Το μυκηναϊκό νεκροταφείο, περιέχει 78 λαξευτούς θαλαμοειδής τάφους, έκτασης 16 στρεμμάτων. Ο πλούτος των ευρημάτων και η προσεγμένη αρχιτεκτονική των ταφών, το καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό. Ένας από τους προορισμούς, που δεν γίνεται να μην επισκεφθεί κανείς ερχόμενος στην Πάτρα, είναι η Achaia Clauss, το οινόκαστρο της ιστορικότερης οινοβιομηχανίας της χώρας. Τα πέτρινα κτίρια, τα μεγάλα σκαλιστά βαρέλια, η παραδοσιακή κάβα, η ξεχωριστή θέα και το εκπληκτικό τοπίο είναι κάποια από εκείνα που κάνουν εκατοντάδες τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν βέβαια και νέα μουσεία όπως το Αρχαιολογικό, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν το 2009. Επικεντρώνεται στην έκθεση διαφόρων αρχαιολογικών ευρημάτων, από τη μυκηναϊκή μέχρι και την ύστερη ρωμαϊκή εποχή, που ανακαλύφθηκαν στη περιοχή της Αχαΐας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Πάτρα είναι η δίοδος, για να πάει κάποιος στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Αν επιλέξετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές κάποιο από αυτά τα δύο μαγευτικά νησιά, είτε την Κεφαλονιά ,δηλαδή το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους, που η φύση έκανε για άλλη μία φορά το θαύμα της σχηματίζοντας λίμνες, σπήλαια και λιμνοθάλασσες. Είτε την Ιθάκη που έχει όμορφες παραλίες, γραφικά χωριά, παραδοσιακές εκκλησίες, μικρά ξωκλήσια, το λαογραφικό και τα ιστορικά μουσεία. Θα μπορούσε κάποιος να συνδυάσει τις διακοπές του σε αυτά τα μέρη κάνοντας μία στάση στην Πάτρα είτε πριν, είτε στο τέλος του ταξιδιού του. Ωστόσο δεν λείπουν και οι δυνατότητες για πρόσβαση στο εξωτερικό. Αν προτιμάτε να γνωρίσετε μία άλλη χώρα αυτή δε θα μπορούσε παρά να είναι η σαγηνευτική και ερωτική Ιταλία, πάντοτε μέσω της Πάτρας.

Ίσως κάποιοι φέτος να μη καταφέρουν να πάνε διακοπές σε νησί για οικονομικούς λόγους, γι΄αυτό ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την περιοχή μας και τότε θα καταλάβουμε, ότι δεν έχει και μεγάλες διαφορές από τα νησιά, τουλάχιστον όσον αφορά την φυσική ομορφιά. Στην Ηλεία βρίσκετε μία μοναδική παραλία της οποίας το δεύτερο όνομα είναι << Μύκονος της Δυτικής Ελλάδος>>.

Έχει χρυσή αμμουδιά, καταγάλανα ρηχά νερά, είναι οργανωμένη καθώς υπάρχει πλήθος μαγαζιών από καφετέριες,beach bar και ψαροταβέρνες.
Μία άλλη επιλογή, είναι η παραλία της Καλόγριας είναι από τις πιο συχνές επιλογές των Πατρινών και όχι μόνο ,όταν πρόκειται για μικρές αποδράσεις. Ωστόσο, το μέρος είναι ιδανικό ακόμη και για τους εναλλακτικούς, γιατί μπορούν να κάνουν και camping. Ας μην ξεφεύγουμε όμως από τα όρια της Πάτρας διότι θα μπορούσατε να απολαύσετε το μπάνιο σας στον Άγιο Βασίλειο, στο Καστελόκαμπο, στο Δρέπανο, το Ρίο αλλά και την πλάζ. Άρα όσοι δεν καταφέρετε να αποδράσετε σε κάποιο άλλο προορισμό, ανακαλύψτε τις ομορφιές που κρύβει η Πάτρα.

briefingnews.gr